panjat bukit

"Tetapi dia tiada menempuh jalan yang mendaki lagi sukar."


"Tahukah kamu apakah jalan yang mendaki lagi sukar itu?"


(Al Balad : 11-12)

haaa seram? seram? huh? huh

takdelah. just nak share happy gilaaaaaa sebab impian nak explore benda baru tu tercapai satu satu. memang best gila. walaupun baru 0.00000000001% daripada dunia yang sudah diexplore. yeay. yeayyyy ehhhhh.

baru-baru ni Tsumiki and the geng pergi mendaki bukit beserta jungle trekking sekali. Jungle trekking tu biasalah, sebab masa kecik2 dulu pun pernahla (alaaa ada kem kokurikulum main khemah2 tu) tapi yang ni memang payah sikit sebab jaraknya agak jauh. tapi ni baru sikit bak kata sorang sahabat tu. ada yg lagi ekstrem. wuhuuu

sebelum ni mana ada suka buat benda-benda macam ni. asyik ngadap game dan menepek2 menenggek2 kat rumah je la taunya. tapi lepas dah tekad nak jadi orang yang lebih berguna dan merahmatkan seluruh alam ni, Tsumiki memang dah mula mupuk minat nak cuba benda-benda baru ni. macam aritulah Tsumiki duk bebel, Tsumiki dah mula suka bersukan! yuhuuuuuu

pengalaman dia. pergh. memang kalau ikutkan hati kecil dan badan Tsumiki yang bambam ni, memang tak mampu buat sebenarnya. tapi tak taulah dari mana datang keberanian dan kekuatan fizikal dan mental tu. aik? tak semput pulak? selalu semput je kalau buat benda-benda cam ni :O

Alhamdulilah, Allah permudahkan urusan program mendaki bukit hari tu. Memang happy gila sebab lepas! yuuhuhuuuuu

lagi best dah sampai atas sana, perghhhhhhh ada air terjun siot. dah la sejuk, segar, nyaman, aaahhhh sedap, bersih, bla bla bla (takkan habis cakap ni) -.-

the gengsheng

konon nak mengelak la haha

dah macam poster filem (TH kat tengah2 tu)

sampai sana terus bukak beg ngn kasut pastu masuk dalam sungai tu. Allah je tahu betapa bahagianya Tsumiki bila terjumpa air. Tsumiki sangatlah sukaaaa berendammmm dalam airrrrr bersihhhh aaarghhhhhhh lagi-lagi air sungai bersih yang indah lagi nyaman ni.

amik kau. nak dekat sejam lebih jugak berendam dalam tu sampai menggigil. tapi takleh blah kat situ ada sarang lebah, so lebah pun berterbangan la. banyak pulak tu lebah, tapi diorang tak gigit plak. diorang just terbang-terbang main hinggap-hinggap. tapi still, Tsumiki takut dengan lebah. heeeee

naik bukit bukan saja2 tau. siap kutip sampah sekali. banyak gila sampah atas tu O_O

next time memang nak pergi lagi. kalau la dapat camping sekali. aaarghhhhh
mungkin kerja ni nampak kecil bagi sesetengah orang, tapi yang kecil2 tu lah akan terkumpul jadi besar. pengalaman tu penting!

0

how to deal with your crush

kali ni, pakar cinta fail datang kembali bersama tips cintanya yang hambar.

hahahahaha hambar gila la kan~

zaman belajar di universiti ni memang banyak ujian dan dugaan. ujian itulah yang menggugatkan fokus dan minat anda ketika anda belajar tu kadang-kadang. antaranya ialah.... crush.

boooyeahhhhhhh

yeahhhh. yup yup. crush. bila terminat pulak kat seseorang kan. haiyaaaaa wachaaaaaa! *sepak laptop

ada kawan pernah tegur

"kau minat dia, asal kau tak layan dia dowh?"
"kalau suka dia, cakap je la, kenapa nak simpan2?"
"macammanaaaaa kau boleh tahan geram dan simpan rasa suka tuuuuuu oh em geeeeeeeee"

hahaha. nampak rileks kan. tapi dalam hati, ya Allah, masyaAllah, astaghfirullah, Allah je yang tahu bolak balik hati gua wo.

tengah belajar takkan nak kahwin kot. nak kahwin tu pun lambat lagi. takpe. meh sini Tsumiki nak share sedikit tips untuk menghadapi masalah ini.

kalau orang lain beriya nak mendekati dan berusaha merapatkan diri dengan crushnya supaya hubungan cinta dapat diikat, walhal Tsumiki pulak secara automatiknya akan terbuat semua benda kat bawah ni.

sapa yang mampu buat cara Tsumiki, kita geng ah. hahahahahahaaha -.-

1) jangan banyak cakap dengan dia

kalau boleh, jangan approach pun dia tu. jangan cakap pun. bukanlah takleh cakap langsung. tapi bergantung pada situasi la. kalau dia tanya pasal assgnment pun jawab ah.

2) jangan selalu pandang dia 

bak kata orang tuo tuo dari mata jatuh ke hati. jadi kalau taknak hati tu jatuh gedebuk, janganlah cuba mengskodeng si dia tu lama-lama. kan jatuh dalam longkang, padan muka.

3) jangan kacau dia

kalau boleh, biarkan dia. don't be so nosy about what's he/she doin, just be natural. (nak jadi natural tu yang payah tu)

biarkan dia dengan dunianya

4) jgn memulakan langkah pertama

jangan tegur dia la. jangan. jaaaa... ajngannnnnananjangngan.

mesej ke telepon ke. biar je. biar.

5 larikan diri secepat mungkin

ni tips khas untuk lone ranger macam Tsumiki ni haa. Tsumiki suka jalan sorang-sorang daripada berjalan dalam group or crowd, bergantung pada situasi juga. Tsumiki akan selalu lari daripada yang tersayang tu, untuk mengelakkan perasaan menguasai diri.

#dramasangat

6) kurangkan fangirling

mende pulak fangirl hokoloh~

okey good2

korang mesti selalu buat benda-benda macam ni? okey okey takyah tipu eh. 
kalau boleh cuba la kurangkan gejala ni. kalau duk buat setiap hari, memang tak habis sampai ke sudah.

7) "ingatlah ku dalam doamu"

doakan semua orang tersayang termasuk dia. agar sentiasa diberkati Allah dan dapat capai apa yang dia nak dalam hidup dia. korang pun happy kalau dia happy kan. ecehhhh

orait. serius. kalau selalu buat tips-tips yang Tsumiki bagi ni, memang jadik sebenarnya. cuma kadang-kadang ia agak diluar batas kemanusiaan sikit la. macam taknak bagi muka. tsundere la konon. bwek. bleghghhghhghghghh.

ada sebab kenapa Tsumiki buat cam ni sebenarnya. Tsumiki tak nak fokus belajar terganggu dengan masalah macam ni, yup, perasaan untuk ada pasangan tu memang selalu membuak-buak tambah-tambah lagi Tsumiki selalu menyendiri. rasa suka kat orang lain jantina tu fitrah, jangan risau. kalau suka kat org sama jantina, itu kena risau. haha

tapi Tsumiki percaya, kalau betul la orang yang Tsumiki suka tu jodoh Tsumiki suatu hari nanti, insyaAllah la. no need to worry. tapi jangan duduk bertenggek je tunggu jodoh datang. usahalah sikit eh. suka jugak kadang-kadang buat benda merepek.

aaarghhhh geramnya


apapun, jangan risau. kalau ada jodoh, tak ke mananya.

huehuehuehuehuehuehue

2

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com