menahan kentut

korang pernah tak rasa macam nak kentut?

errrrrrr mesti la korang pernah kan.

k tak senonoh

lorh asal tetibe cakap pasai kentut plak ni????????
semua orang kena kentut. kalau tak kentut boleh mati tau.
lagi2 kalau ditahan kentut tu lama2 seksa beb

eh berani plak aku cakap kat sini

yes yes oh eayeayh. oeehahahayeah~

astaghfirullahalazimmmmm fuhhh fuhhh. fufhfhhhhhhh~
 *tiup diri sendiri*

memang kdg2 tak tertahan menahan kentut. kembung perut rasa nak meletop kebabom.

but

i'd rather enduring my fart than enduring my true feelings.
like...seriously. seriously XD

*merah muka duk menahan*

nah hamekaw

k tu je nak cakap sekian terimakasheh
2

#throwback SPM 2010


ULALAAA~

jadi sentimental gilaaaaaa bilaaaaaa terbelek gambar2 masa sibuk SPM dulu..
yeahh, batch SPM 2010! masa tu memang sibuk gila tahap tak ingat benda lain daaa.

Alhamdulilah. belajar kat boarding school memang best sebenarnya. tambah2 time2 SPM orang semuad ah cuti, kita masih bertepek kat asrama. pagi petang siang malam subuh pagi buta malam buta mata memang keras gila la ngadap buku sains tulen belaka.

kalau balik semula pada zaman tu memang x snggup sbnarnya. sebab memang xleh gi ngan sains especially maths. ya Allah, bagi jelah apepun soalan maths memang selalunya tak dpt jawab dgn baik. kutak sanggup bebeh!

tapi Alhamdulilah result masih waras. heheehehe.

elsa frozen kah?

hai

beberapa saat kemudian
asal kelas maths ngn sejarah je terus tersengguk. mmg nakal gila laaa masa tu. pastu kena marah ngn cikgu. pastu buat lagi. adoi

memang kaki tidur dalam kelas. sleeping beauty yang mengalahkan segala koala di bumi! raaaaawwwrrr!!!!!

plg best siap kena baling marker dgn cikgu addmath. fuhhh.

bila terkenang balek, gelak je. sedangkan sekarang bukan main serius dalam kelas. cehhs =..=

surau AnNur - antara tempat yg dirindui.

selamba je pakai cadar lain XD

awwww. kad ucapan

ni memang tradition kat TKC la. setiap kali ada exam besar (PMR, SPM) semua students tak kira juniors ataupun seniors, diorang akan buat kad ucapan atau banner untuk kawan2 rapat dan adik beradik angkat mereka. yang kat atas ni salah satu kad yang diterima. heheheheheheheks.

huhu. mentang2 all girls school kan... ada sistem 'adik beradik angkat' bagai. aku pun adalah dalam 4 org adik angkat ngn 3 kakak angkat.

*k poyo gila

alatan perang

medan berperang

masa SPM ni memang buat2 rajin habes la. lepas SPM balik cuti terus main game sampai ke sudah

teruk bebenor peghangai nyer.

apepun kenangan tetap kenangan. walaupun dah jadi belacan tapi tetap harum baunya.

to be honest - aku agak terseksa belajar kat TKC ni. kena push, kena buat apa yg aku tak suka, kena buat2 rajin dan sebagainya. memang mula2 okey lagi. tapi bila dah masuk exam period, memang dah jadi jeruk aku dibuatnya~

suka ke tak, tapi habis jugak belajar. Alhamdulilah. ^_^

memang kat sinilah hidup aku berubah hampir 360 darjah pusing bumi. daripada seorang budak nakal hot tempered yang sombong gila akhirnya dah menjelma menjadi seorang budak yang dah boleh la control perangai bughuk dia sikit2. so baru sedar betapa banyaknya hikmah Allah bagi bila Dia tempatkan aku di sini. hihi.

yaaaaaaaaaaaaargghghghhhhhh~
0

macam mana nak lupakan crush

hari tu dah melalut pasai crush.
sekarang ni aku nak melalut pasai macam mana nak lupakan crush plak.

amboi. bab ni memang terer la kan~ gatai tak habeh2 XD

oh biasalaaa~
hmmm biasalah. kekadang bila sukakan seseorang, bila dah tau kita brtepuk sebelah tangan memang conpem menonggeng tahap gimnastik berirama tu kan. alaaaa manusia yang ada hati dan perasaan memanglah gitu kan.

ada jugak kes sukakan seseorang walaupun x pernah confess tapi dah boleh agak dia pun takde interest dengan kita. hmmm tu pun boleh kasik menonggeng  jugak tu.

ada jugak kes tarik tali. sama2 suka tapi sama2 tak mengaku dan tunggu sapa nak mula dulu

ada jugak kes yang paling aman. sama2 suka tapi sama2 buat dono.

ada jugak kes kasi pecah rumah. sama2 suka tapi sama2 gadoh.

banyak betul kes. dah macam sherlock pulak aku ni hoho

hmm aku pun tak tau aku tergolong dalam kes mana.

takpe. semua kes ini boleh dihandle sebenarnya k.

okey2, jgn mengamok, mari kita scroll sikit ke bawah ye uolls

1) cuba untuk elakkan berfikir tentang dia

cuba buat muka camni kat crush.

haaa itulah. biasa dah suka seseorang yang berlainan jantina ni memang setiap masa dia duk berlegar2 dalam kepala macam makanan berlegar2 kat otak time bulan puasa.

sekali fikir terus angau koma tidur krokkkk2 sampai masuk dalam mimpi.

mimpi pulak mimpi pelik2

2) kalau ada benda yang mengingatkan kita kepada dia, buang.

k melampau gila la
contoh la kalau ada gambar dia ke, ada brg yg dia bg kat kita ke ape ke, mesej ke, whatsapp ke semua tu segera buang la kalau boleh. tapi kena jugak. serius.

kalau disimpan benda2 tu korang akan rasa macam nak tengok balik benda tu pastu mulalah teringat kat dia.
pastu emo tetibe sampai terbalikkan meja hahahaha

3) tukar mindset dan tetapkan pendirian

ulala~

pendirian kena mantop. bila dah nak lupa tu, tetibe si dia datang kat kita. pstu terus tak jadi lupa.
tukar mindset tu memang saaaaangat penting. jika hari ni kita fikir dia crush kita, cuba esoknya tu tukar mindset he is only your friend. iye, friend.

pastu lusa he is your teacher. eh?

tak tukar memang susah beb.

4) dahulukan Allah dalam segalanya.

haaaaaaaa. yang ini yang paling penting. yes! Allah. korang semua tau Allah yang cipta kita kan. Dia cipta kita untuk apa? mestilah untuk kembali pada Dia - sembah Dia, cinta Dia. tapi kita lebih cintakan manusia berbanding Dia. agak2 apa Allah rasa ye? mestilah Dia kecewa kan.

antara crush kita dgn Allah, pilihlah Allah. sebab Allah tu Maha Sempurna. kau nak bahagia, mintak dengan Dia. kau nak gembira, mintak dengan Dia.

tp yang menciptakan crush kita pun Allah juga kan. yang memegang hati crush kita pun Allah juga.

*ustazah tsumiki mai daaaah

5) sabar

sabor cik sabor

ulang lagi sekali, sabar! memang nak kena sabar weh. dah hilang sabar pun, kena sabar juga.

sabar menanti waktu yang sesuai untuk bernikah ye anak2.

cc : diri aku sendiri

6) berfikir secara rasional

O_O

fikirlah secara rasional. jangan duk biar perasaan tu control dia sampai tahap gila nak terjun tingkap buat stunt macam2.
kalau nak lupakan buatlah cara nak lupakan. kalau dulu rajin pergi serbu dia, cuba jgn serbu dia lagi da. buat biasa2 sudah.

kalau dah lalok sangat tu mengucap banyak2 ye nak.

7) cari perkara yang lebih menggembirakan dari dia

cuba cari perkara yang kita boleh buat sampai kita boleh lupakan dia. macam contohnya, sibukkan diri ke, join apa2 aktiviti ke, paling best skali join program kerohanian la.

tengah gila2 terus kena pergi ceramah ugama hahahahha. conpem sentap seribu duka.

8) kurangkan bercakap tentang dia

mmmmpppppbbbbppph

yang ni memang aku selalu buat la. kalau dah suka seseorang tu, haaaa macam2 aku borak pasal dia. borak pun gurau2 gitu je, tapi still memberi impak pada hati sendiri. perasaan pun jadi semakin bertambah2.

kalau dah kurang bercakap pasal dia, kita pun boleh lupakan.

kalau tak boleh jugak? kbai

*                                               *                                       *

jadi itu sajalah dari saya pakar cinta tak berapa la sgt. semua tips ini bukan direka atas dasar suka2, semuanya 100% pengalaman hidup. hah? what? tsumiki pernah ada crush?? opkos la~

kalau rasa nak lupakan, baik lupakan perasaan tu.

kalau kita dah tersuka seseorang pada waktu yang tak sesuai untuk kahwin, memang dugaan Allah bagi. pandai2 lah control dan tak terlalu fikir pasal dia.

aku pun taknaklah kecewa lagi. kena rely on Allah completely, sambil2 berusaha.

6

bulan puasa tapi tak dapat puasa?

haihhhh, dah masuk bulan Ramadan tapi tak boleh puasa?

oh why why why?

oh tidak~

oh men. mesti wanita2 smua terfikir.. asal masuk je bulan puasa mesti akan fikir pasal period.
iyelah, kalau dah datang period, pastu kena tinggal puasa, pastu nak kena ganti plak

 “laaa, janganlah period serang time 10 malam terakhir tu hoiiiiiii "

“ haa? period datang double bulan ni? awal bulan dgn abis bulan? omggggggg"

"dua kali datang dalam sebulan? what the...???? time bulan tak puasa takdela plak macam ni wehhhh"

Pastu takkan nak makan ubat plak taknak bagi period. fuhhhh

pastu nak terbalikkan meja. pastu nak gi hempok orang tetibe

pastu nak simbah air sirap kat semua org yg puasa

pastu nak gi koyakkan kalendar rumah

pastu nak merenget macam baby pastu cakap kat laki
"untungla hang jadik lelaki! aaarghrhghh! *kuar api dari mulut*"

haaa baca ni, Allah ada berfirman:

“Dan janganlah kamu terlalu mengharapkan (ingin mendapat) limpah kurnia yang Allah telah berikan kepada sebahagian dari kamu (untuk menjadikan mereka) melebihi sebahagian yang lain (tentang harta benda, ilmu pengetahuan atau pangkat kebesaran). (Kerana telah tetap) orang-orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan; (maka berusahalah kamu) dan pohonkanlah kepada Allah akan limpah kurnianya. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu."
(An-Nisa’: 32)

faham x ape dia cakap tuuuu?

jadi.... banyak lagi benda yang kite boleh buat time tengah not available tuuuu sayang2 sekalian.

1. Sediakan juadah berbuka puasa

meleleh air lioq hingus sume

“Barangsiapa yang memberi makan orang yang berpuasa, dia akan mendapat pahala sepertinya, dan ianya tidak akan mengurangkan pahala orang yang berpuasa sedikitpun”(Riwayat Tarmizi).

cian kat org puasa. diorang penat pi bazar jalan2 cari makanan. takkan kita nak melongong je kan. hahhh pi tolong diorang sediakan makanan sikit.

sambil2 tu masuk mulut la. *k jahat gila

2. Bangun Sahur bersama-sama

tu diaaaa

yang ni pun boleh je buat... kekadang bila tak dapat puasa pun sama je macam org puasa. memang susah nak cari makanan siang2 tu. so?

berlakon je la puasa.

3. Tadabbur Al-quran atau mendengar bacaan Al-quran

alolololo
tadabbur tu mende ek? ohohoho. tadabbur ni maksudnya kita membuat penelitian terhadap ayat2 AlQuran. bila tak dapat baca, bacalah translationnya. rasa tu lagi baik daripada main game. *ok sentap gua

banyak je tafsir kat kedai tu beli la satu dan baca. hehe

try la. tak rugi pun.

4. Istighfar, zikir, Maathurat dan Selawat ke atas Nabi

fuhyo
bwk mengucap sikit. jangan jadi macam aku dulu.. karaoke head banging dalam shopping mall kemain

kasi lapang dada tu dik. jangan kena rasuk sudah. hihi

kalau dh slalu sgt menyebut tercarut ke tersebut benda yg tak sepatutnya slow2 la buang tabiat tu.

5. Menyibukan diri dengan ketaatan dan menjauhkan diri dari kemaksiatan.

mcm busy main game je. huhu

oh definitely... org kata masuk je bulan Ramadan syaitan semua kena ikat. kalau macam tu adakah bererti kita takkan rasa nk buat jahat bulan2 pose ni

oh tidak.. dalam diri tu ada lagi. lawan la sebaik mungkin.

jgn biarkan diri anda diselubungi kegelapan.

*k ayat skema gila

6. Infaq/ sedekah

huk aloh

buatlah apa yg termampu. ikhlas kerna Allah tu yg penting. try to put urself in other people's shoes.

jgn curik kasut org k

7. Istiqamah (Terus) membuat perkara-perkara sunat yang sudah biasa dilakukan

mcm xde kena mengena je -.-

teruskan melakukan apa yang boleh dilakukan.
janganlah pergi kaco org yang puasa pulak. siannn dia.

*                                                 *                                           *

pesanan untuk saya dan semua yang membaca posto ini. saje nak post sebab keadaan ni kan selalu sgt berlaku dan takleh dielakkan. bulan kalau dia nk datang, datang la.

apepun selamat berpose la semuaaa~

*share from kak Musyirah Hanan Zulkarnain, Pelajar Perubatan, Universiti Al-Azhar
5

iklan di bulan puasa

perasan tak kalau korang pergi tengok wayang hari tu ada pulak iklan cenggini


k comel gila tahap terjun koridor kolej Jasmine UiTM Puncak Perdana.

miaow2 punye pasai


aku pun tak expect ayam boleh stret macam tu.

maybe aku boleh la curi sekor kat jiran sebelah dan tengok dia menari cam tu.


iklan jepun takyah cakap la. memang merapu. 

tapi kreatif la. xdek r cliche. hehe XD

again inilah kita boleh katakan

magic~

macam2 la iklan zaman sekarang. tak boleh kuungkapkan dengan kata2.

tapi free2 je tekak haus sebab gelak melampau. huk aloh

=. .=

7

#happybirthday my sis

dah masuk 2 julai bersamaan 3 ramadan.

dah lama sangat tak buat birthday dedication kat blog ni. 
iyelah baru dapat jenguk2 blog sejak dah masuk cuti sem, final exam baru abis
masuk pulak bulan puasa~ oh mai gawd

ada sorang budak tua ni kan... muka dia booolat macam bola. suka gila warna purple sampai tahap semua benda wane purple tu lawa la kan. memang suka gila tahap terjun laut china selatan. dah macam alien ke apa suka purple tahap tak ingat tu.

pastu sekarang dia dah makin boooolat kerana perutnya semakin membooolat.
*dah pregnant mmg la bulat*
masuk bulan depan keluarlah sorang lagi anak sedara aku. InsyaAllah~

haha

soooooooooo nak dedicate happy birthday untuk dia which is my beloved sister
CHE NOR HAZIMAH


nmpak tak baju pun purple

happy 27th birthday.. 

*hahahaha dah 27? k dah tua gilos*

married last year with her dreamy guy, and now perut already boing boing~

this girl is not only my sister when she is so mad she likes to blabber so much *alaa biasalah cikgu kan* but also can be my motivator, my teacher, my reminder when i am at 'wrong track' heeeeheeee

muka takleh bla sorang2


bersama hero pujaan *purple jugak =="

i hope you know how much i love you even though i rarely show it to you. 
i am so lucky to have you, sis~

*k jiwang dah*

semoga boleh bertahan la masa bulan puasa ni. sejak dah ada org tgh bergerak2 dalam perut dia tu kan.

my Du'a for you;

may Rabb bless you abundantly
semoga menjadi guru yang cemerlang dan berjaya di dunia dan akhirat
semoga menjadi muslimah yang sentiasa dirahmatiNya, disayangi keluarga dan orang sekeliling
semoga bahagia di samping pakwemu sehingga ke cucu cicit ciciok cuceok cucuik.
semoga menjadi ibu yang solehah


yeahhh

*counting days for another nephew/niece to come out XD*

dan dia pun ada blog jugak, jom serbu!! >> link <<<


8

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com